vrijdag 13 november 2009

Een backupprocedure maken (werkopdracht)

Is Windows geïnstalleerd en optimaal afgesteld, en is de persoonlijke data verplaatst naar een andere partitie? Dan is het tijd om een Windows systeemback-up (image) te maken. Bij een systeemback-up worden alle bits van de Windows-partitie veiliggesteld. Hierdoor kan te allen tijde worden teruggekeerd naar de Windows-installatie zoals deze op het moment van het maken van de image was afgesteld. Waar systeemherstel (Start, Alle Programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel) nog wel eens voor problemen zorgt, zal het terugzetten van een systeemback-up altijd werken!

Het maken van een systeemback-up kost even wat tijd, het terugzetten daarentegen kan gemakkelijk binnen het half uur: een peuleschil vergeleken met de tijd die het kost om het hele systeem weer opnieuw te installeren en optimaliseren! Zowel het maken als het terugzetten van de back-up gaat in een handomdraai. Enkele goede redenen om een systeemback-up te gebruiken:
• Is er een vermoeden van een virus- of spyware-besmetting?
Plaats de systeemback-up terug en Windows is weer virusvrij.
• Is Windows niet meer zo snel als voorheen?
Plaats de systeemback-up terug en de computer is weer zo snel als voorheen.
• Vervelend regelmatig onderhoud te moeten verrichten, zoals het scannen op virussen, adware, spyware, temp files verwijderen of het defragmenteren van de harde schijf?
Plaats de systeemback-up terug: met 5 tot 30 minuten wachten is het systeemonderhoud weer achter de rug.
• Een fout gemaakt die niet meer terug te draaien is?
Plaats de systeemback-up terug en het probleem is weer opgelost.
• Software uitproberen zonder in de problemen te komen?
Plaats de systeemback-up terug en de nieuw geïnstalleerde software is weer verdwenen.

Bron: http://www.schoonepc.nl/optim/backup.html

Wat ga je leren?


In dit semester gaan we het Individuele Beroepsproduct Beheershandboek maken. Een onderdeel van het Beheershandboek zijn procedures, waaronder de backupprocedure(s). In de backupprocedure(s) worden de vijf W’s van het maken van backups beschreven. Deze vijf W’s zijn: WAT - WANNEER - WAAR – (DOOR) WIE - WAAROM.

Wat ga je maken?


In deze (belangrijke!) studie-opdracht ga je alvast je eigen (ideale) backupprocedure(s) beschrijven.

Hoe ga je dat maken?


Beschrijf je eigen backupprocedure(s), of als je deze nog niet hebt: beschrijf hoe je eigen backupprocedures er eigenlijk uit dienen te zien. Geef hierbij vooral het WAT, WANNEER (HOEVAAK) en WAAR aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten