Figuur: voorbeeld pagina in HTML
Internetpagina's worden geschreven in een speciale opmaaktaal. Door die opmaaktaal wordt het voor computers duidelijk hoe een pagina eruit moet zien (de opmaak). De opmaaktaal voor Internetpagina's heet HTML en bestaat uit TAGs en tekst. Met een TAG vertel je tegen de computer iets over de opmaak van je pagina. Een voorbeeld van een TAG is: <TITLE> en dit betekent dat het om de titel van de pagina gaat (de titel wordt in de Titelbalk getoond). Een TAG die het symbool / bevat is steeds het einde van iets. De TAG is: </TITLE> betekent dus dat het om het einde van de titel gaat.
HyperText Markup Language
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
HyperText Markup Language (afgekort HTML) is een opmaaktaal voor de specificatie van documenten op het World Wide Web (dus simpel gezegd: een opmaaktaal om Internetpagina's mee te maken).
Wat ga je leren?
Je gaat leren om jouw eerste echte Homepage in HTML te schrijven. Je leert de meest gebruikte TAGs te gebruiken en een afbeelding op je pagina te plaatsen. Mogelijk leer je ook om de achtergrondkleur aan te passen. Of om een afbeelding als achtergrond te gebruiken.Hoe ga je dat leren?
De docent geeft een uitleg over HTML en Internetpagina's. Hij zal uitleggen hoe een Internetpagina is opgebouwd. Hij zal ook uitleggen wat de belangrijkste TAGs zijn, die binnen HTML worden gebruikt. Hij doet dit aan de hand van het bovenstaande voorbeeld.Wat ga je maken?
Je maakt een eigen Internetpagina (Homepage). Op jouw Internetpagina moeten een of meer kopteksten (met h1) en tussenkopteksten (met h3) voorkomen. Ook moet je er wat tekst op zetten, bijvoorbeeld een beschrijving van jezelf, van je school, of van je hobby. Later mag je nog een plaatje op jouw pagina toevoegen, of de achtergrondkleur van de pagina veranderen.Hoe ga je dat maken?
Je maakt jouw Internetpagina (Homepage) in drie stappen. Die stappen zijn hieronder beschreven.
Maken
Je gaat individueel te werk en maakt met Kladblok of NotePad een eigen Internetpagina, jouw eerste Homepage! Kijk eerst goed naar het voorbeeld bovenaan dit bericht. Eventueel kun je ook alvast de onderstaande HTML-code overnemen in Kladblok of NotePad (met knippen en plakken, of met copy en paste).
<html>
<head>
<title>eduKEET - jouw pagina voor onderwijs en educatie</title>
</head>
<body>
<h1>Dit is een grote koptekst</h1>
<h3>Dit is een kleine koptekst</h3>
Hier wordt de inhoud van de pagina ingetypt. Je mag zelf een leuk verhaaltje bedenken, bijvoorbeeld iets over jouw school of hobbies schrijven. Als je een regelovergang wilt, dan gebruik je de TAG met br en dit is dan het effect.<br>
Voor grote kopteksten gebruik je de TAG met h1 en de TAG met h2 of met h3 kun je voor de tussenkopjes gebruiken.
<h3>Dit is de tweede tussenkop</h2>
En hier komt dan weer tekst.
</body>
</html>
Opslaan
Nadat je jouw Internetpagina (of Homepage) in Kladblok hebt gemaakt, sla je deze op (via Opslaan als of Save as) met jouw naam, gevolgd door .html als filenaam (dit is belangrijk). Een pagina wordt bijvoorbeeld als eva.html of raymond.html opgeslagen.
Bekijken
Vervolgens kun je jouw Homepage met behulp van de Internetbrowser Explorer bekijken. Je moet hiervoor eerst de pagina via Bestand (File), Open en Bladeren (Browse) opzoeken.
Evaluatie
In een eindgesprek ga je samen met je begeleider evalueren. Hoe is het gegaan? Kan het beter?Literatuur
Eventueel zoek je zelf op het Internet extra informatie over HTML op (hieronder is een link over HTML gegeven).HTML-cursus ●
http://www.mijnhomepage.nl/htmlcursus/overhtml.php
Geen opmerkingen:
Een reactie posten